Dette er et ettårig studium som gir dypere kunnskap og ferdigheter innen drift og administrasjon av nettverk og servere. Studiet bygger videre på emner fra studiet Datateknologi, server- og nettverksdrift.
En system- og nettverksadministrator har til oppgave blant annet å sørge for at nettverket er stabilt og sikkert. Det undervises i programvare og teknologi som benyttes av ledende IT driftsmiljøer, og man lærer å beherske oppsett, implementering og drift av servere og nettverksløsninger.
Etter fullført studie får du tittelen System- og nettverksadministrator.
Studiet er vektet 60 studiepoeng.
Emner
Microsoft Azure Fundamentals
Configuring and Administrating Microsoft Windows Server
Datacenter Technologies
Cisco: CCNA
ITIL Foundations
Microsoft 365 Fundamentals
Database Administrations
Er du klar for en utdanning som fører til jobb?
Vår målsetning er å få alle studenter ut i jobb etter endte studier. Vi har derfor en egen landsdekkende enhet som arbeider med rekruttering og utleie av IT-konsulenter.
Gå til Samordna opptak
Generell søknadsfrist er 15.april!
Studiepoeng
Dette er et heltidsstudium på 60 studiepoeng.
Opptakskrav
- Det generelle grunnlaget for opptak til studiet System- og nettverksadministrator er fullført studiet Datateknologi, server- og nettverksdrift (*), fagbrev i Dataelektronikerfaget, IKT-servicefaget eller IT-driftsfaget.
- Realkompetanse: Søkere som fyller 23 år i løpet av søknadsåret og som ikke oppfyller det formelle opptakskravet, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.
(For søkere med realkompetanse er det en fordel med kompetanse og ferdigheter innen installasjon og oppsett av Windows Server.)
(*) Merk at fullført studium Datateknologi… ikke automatisk vil gi studieplass fordi det kan være begrensninger i antall plasser. Rangering vil foretas basert på karakterpoeng mv)
Les mer om realkompetanse
Med realkompetanse menes den samlede kompetansen en person har opparbeidet seg gjennom yrkespraksis, ubetalt arbeid, annen utdanning eller aktiviteter som kan anses å være relevant. Realkompetansen skal dokumenteres i den grad det lar seg gjøre ved attester, kursbevis, vitnemål og egenvurdering.
Realkompetansen vurderes opp mot det formelle opptakskravet til studiet det søkes opptak til og i forhold til den nødvendige faglige kompetansen som forutsettes for å kunne gjennomføre det aktuelle studiet. Vurderingen foretas av fagskolens faglige og pedagogisk ansvarlige personale og endelig vedtak om opptak fattes av rektor.
Varighet
Studiet går over ett år på dagtid med oppstart i august/september.
Undervisning 2 til 3 dager per uke, de øvrige dagene arbeides det med selvstudium og tilrettelagte lab- og prosjektoppgaver. Dette gjør det mulig å kombinere studiet med praksisplass eller deltidsjobb.
Finansiering
Studiet berettiger til støtte fra Lånekassen.
Læringsutbyttebeskrivelser
Studiet gir følgende læringsutbytte innen områdene kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper
- Kandidaten har kunnskap om virtualiseringteknologi.
- Kandidaten har kunnskap om nettverksadministrasjon
- Kandidaten har kunnskap om serveradministrasjon.
- Kandidaten har kunnskap om verktøy for samhandling- og kommunikasjon.
- Kandidaten har kunnskap om prinsipper og normer for IT kvalitetssikringssystemer.
- Kandidaten har kunnskap innen de tekniske fagområder ved drift og administrasjon av IT systemer.
Ferdigheter
- Kandidaten kan administrere og konfigurere virtualiseringssystemer.
- Kandidaten kan administrere og konfigurere nettverk.
- Kandidaten kan administrere og konfigurere servere.
- Kandidaten kan administrere og konfigurere verktøy for samhandling- og kommunikasjon.
- Kandidaten kan anvende grunnleggende prinsipper innen kvalitetssikring av IT-systemadministrasjon.
- Kandidaten kan analysere uforutsette hendelser med forståelse for årsakssammenheng og identifisere mulige løsninger.
- Kandidaten kan finne og henvise til relevant informasjon for IT-faglige problemstillinger og redegjøre for sine faglige valg.
- Kandidaten kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap.
Generell kompetanse
- Kandidaten har forståelse for bransjeetiske prinsipper mht taushetsplikt og håndtering av informasjon med konfidensielt innehold.
- Kandidaten kan kommunisere og bygge relasjoner med IT personell og andre involverte.
- Kandidaten kan på selvstendig måte utvikle arbeidsmetoder basert på elektroniske verktøy.
- Kandidaten kan planlegge og gjennomføre IT relaterte arbeidsoppgaver i team eller alene.
Tidligere studenter
Daniel
Jeg gikk 2 år på Centric IT Academy og hadde fast deltidsjobb ved siden av studiet. To til tre undervisningsdager i uka gjorde dette mulig.
Instruktørene var helt oppdaterte på de fagene de underviste i. Når de ikke underviser, jobber de på Centric med de samme fagområdene.
Skolen har lagt opp fagene så alle emner var lette å følge. Det å kunne fokusere på ett enkelt emne om gangen er prima!
Etter mitt siste skoleår, hjalp Centric meg ut i jobb. Det gikk ca 4 uker fra skoleslutt til jeg fikk fast ansettelse i Centric som IT konsulent hos EVRY Innlandet. Så denne skolen har utmerket seg på ansatte, samarbeid og ikke minst hjulpet meg med en utdanning som førte til jobb!!!
Sigve
Jeg studerte ved Centric IT Academy i 2021-23 og signerte underveis en avtale med skolens samarbeidspartner Cyberforsvaret. Her har jeg nå en variert arbeidsdag hvor jeg arbeider med support og hjelper brukere, samt drifter systemer i form av oppdatering av servere, feilsøking, research osv. Etter å ha begynt i jobben forstod jeg raskt at jeg kunne mer enn det som var forventet. Jeg er eksempelvis glad for all kunnskapen jeg tilegnet meg i studietiden om servere, nettverk og databaser.
Roy
Jeg valgte å jobbe som praktikant på Servicedesk samt delta på prosjekter Centric tilbød. Allerede 2 måneder før studieslutt satt jeg med 2 gode konkrete jobbtilbud, og valgte det som da passet meg best. Kombinasjonen av studier og praksis gjorde at jeg gikk rett fra studier og ut i en spennende jobb.